Hem - Auroville Papers - Maroma - Nyheter - Kontakt

Bakgrund
Allt började i slutet av 70-talet då några unga pionjärer anlände till Pondicherry i södra Indien får att dra sitt strå till stacken till det nya samhället Auroville utanför Pondicherry som sakta tog sin form. De lanserade en serie doftstickor som de döpte till Encens d'Auroville.
Några år senare fick en av grundarna Paul Pinthon sällskap av sin partner Laura Reddy.
De bestämde sig för att starta ett företag med dofter för kropp & själ av hög kvalitét.
För detta behövdes ett starkt varumärke och det kom att bli MAROMA.

Produkter
ENCENS D'AUROVILLE, som var den första kollektionen aromastickor, började med 12 dofter. Idag består den av 60 st noggrant komponerade dofter. De är förpackade i vackra handgjorda papper av återvunnen bomull (från Auroville Papers). Dessa har bl.a fått pris för "Vacker hållbar design".  Den här serien finns fortfarande kvar och ses som Maroma's flaggskepp. Serien har utökats och nu finns även doftpåsar.


MAROMA SPA är en aromaterapeutisk serie som till att börja med enbart bestod av doft stickor (rökelser) och doftljus. Den har successivt utökats med kroppsvårdande produkter som duschkräm, kroppslotion, massageoljor och badsalt.


COLIBRI är en serie med 100% naturliga doftprodukter som håller irriterande insekter på avstånd. Kroppsolja, kroppslotion och doftspiraler samt doftpåsar för garderoben. Serien har kommit att bli den mest sålda av alla.MAROMA MEN  är en serie speciellt framtagen för män. Maskulina dofter i enkla men väldesignade förpackningar.

Produktutvecklingen pågår ständigt med nya kollektioner och nya typer av produkter men den kanske mest populära produkten av alla är doftljusen. ----------

Kvalitét
Maroma räknas idag som en trendsättare när det kommer till ekologiska doftprodukter för hem, kropp och själ på den lokala marknaden i Indien såväl som i den övriga världen.
Maromas produkter exporteras idag till 25 olika länder med USA som största marknad.

Maroma's dofter uppfyller alla kraven som är satta av International Fragrance Association i Bryssel. Produkterna är 100% giftfria och är inte testade på djur.

Maroma är ett miljömedvetet företag som tar sitt ansvar genom att använda enbart återvunna och naturliga råvaror framtagna ekologiskt. Kropps och hudvårdsprodukterna innehåller så långt det är möjligt, naturliga konserveringsmedel och färgämnen.
Hela produktionen kontrolleras noggrant och man återvinner allt avfall.

Rättvisemärkning
Maroma är medlem av Fair Trade Forum India, FTFI och följer deras policy för alla anställda när det gäller såvål renlighet och säkerhet på arbetsplatsen som deras välmående. Från och med April 2012, är Maroma också medlem i World Fair Trade Organization Asia, WFTO Asia. Företaget drivs av en medvetenhet och stolthet i att producera inte bara vackra produkter utan också att göra detta i en miljö som får människor att växa. För Maroma är mottot "Människor före maskiner" och det återspeglar sig i hela deras arbete.

Ur ett socialt perspektiv har man valt att anställa mestadels kvinnor från byarna runt omkring.  Minimiåldern är 18 år och man har krav på avslutad utbildning i det man kallar minst klass 12. Detta för att sporra familjerna att låta sina flickor gå i skolan längre än vad som är brukligt. De anställda får näringsfulla mellanmål och de har både statliga och privata sjukförsäkringar.
Arbetsmiljön är ren och ljus med god ventilation och gott om utrymme.
Det finns goda möjligheter för var och en att avancera inom företaget. En trädgårdsmästare kan exempelvis bli avdelningschef eller en sekreterare exportchef.

Att driva företaget på ett medvetet sätt, att anta utmaningarna i det arbetet som en del av dess personliga utveckling samt att ge tillbaka en del av vinsten är det som är själva kärnan i Maroma och har så varit ända sedan starten.
Maroma är en föregångare i affärsvärlden som ett företag som inte ägs av dess chefer och grundare utan tillhör ett kollektiv där 45% av vinsten går till det internationella samhället Auroville och de angränsande byarna.

Men vad som betyder mest är hur det går till;
Den medvetna avsikten bakom varje detalj - Hos Maroma är arbetet ett sätt att leva och ett
personligt sätt att fokusera och växa med visionära mål för Auroville.

 
__________________________________________________________________________________________________________________________________________________
     
© Ragtrade Production- Webbmaster Therese Karlsson